mindfulness training

Voor wie?

Mindfulness training is voor iedereen die zijn kwaliteit van leven wil verbeteren!

In een 8‑weeks programma leer je: beter omgaan met moeilijke emoties, minder beïnvloed worden door je (pieker)gedachten, inzicht in je automatische patronen en het maken van meer bewuste keuzes.

 

Wat is mindfulness nou precies?

Mindfulness helpt je om bewust en met volle aandacht te leven.

Je kunt jezelf er in trainen om meer in het moment te leven. Zodat je enerzijds meer kunt genieten van het hier-en-nu en anderzijds minder in de patronen van jouw automatische piloot vervalt. Voorbeelden van automatische patronen zijn veel van jezelf moeten of je zorgen maken over het verleden of de toekomst. Door mindful te leven bepaal je zélf hoe je met gedachten en gevoelens om gaat.

 

Mindfulness gaat niet alleen over bewuster leven en genieten, maar ook over het accepteren van en omgaan met lastige situaties en gevoelens of ervaringen, die als onprettig of ongewenst worden beleefd. Onze natuurlijke neiging is hier van af te willen. Ze zijn echter onvermijdelijk en horen ook bij het leven. Mindfulness leert je hier op een constructieve manier mee om te gaan.

 

Wat levert het op?

    • minder piekeren, meer concentratie
    • meer ontspanning, meer rust, beter slapen
    • sneller loslaten van negatieve gebeurtenissen
    • beter omgaan met emoties
    • meer kunnen genieten van het moment
    • meer positieve gevoelens ervaren

8-weekse mindfulness training

Wat train je?

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt trainen.  Met dit doel is de 8-weekse mindfulness training ruim 35 jaar geleden ontwikkeld door de Amerikaanse arts Jon Kabat-Zinn.

De training bestaat uit een vast programma met opbouwende meditatie en concentratie oefeningen, zoals bijvoorbeeld een zitmeditatie en mindful yoga. Er wordt vaak gedacht dat mindfulness vaag of zweverig is, maar het gaat bij mindfulness juist over opmerken wat er hier en nu gebeurt en écht aanwezig in het huidige moment. Concreter kan bijna niet!

Mijn training is bewust kleinschalig gehouden. De training wordt gegeven in een groep van maximaal 8 personen en bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur en een stilteochtend. Een belangrijk onderdeel van de training is de thuisbeoefening (ruim een half uur per dag).

 

Zoals bij de meeste dingen in het leven geldt voor de training ook: hoe meer je erin stopt, hoe meer je er uit haalt!

 

Onderzoek

In de loop der jaren is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness waarbij een positieve invloed is gevonden voor:

    • veel “in je hoofd” zitten en piekeren
    • stress en spanningsklachten
    • werkstress en burn-out klachten
    • angstige of sombere gedachten en gevoelens
    • lichamelijke stress gerelateerde klachten
    • chronische pijn en/of vermoeidheid

 

Wanneer kan je beter (nu) niet deelnemen?

Er kunnen redenen zijn om (nu) niet deel te nemen aan een groepstraining mindfulness:

    • Je hebt psychische klachten of problemen die beter op een andere manier, bijvoorbeeld met therapie of coaching, aangepakt kunnen worden.
    • Er zijn praktische beperkingen waardoor je niet wekelijks aanwezig kan zijn. Individuele mindfulness kan dan een optie zijn.

 

Altijd overleggen we van te voren in een kennismakingsgesprek of deelname voor jou op dit moment een goed idee is.

 

Interesse?

Wil je de training volgen bij een ervaren en gecertificeerd trainer in een persoonlijke en kleinschalige setting in Amsterdam Noord? Hier vind je actuele informatie over de mogelijkheden.

MINDFUL-MEER-button-agenda-1